Carnivoren of omnivoren? Het hondenvoedingdilemma

Date maandag, 19 december 2011 12:19 |   | 

Zijn honden nu eigenlijk carnivoren (vleeseters) of omnivoren (alleseters)? Het is en blijft een hot topic onder hondenbezitters, want hoe kun je de geschikte hondenvoeding uitkiezen als je niet weet op wat voor soort voeding je hond gebouwd is? Een carnivoor heeft tenslotte heel andere voedingsstoffen nodig dan een omnivoor; de eerste zal het vooral goed doen op vlees, vlees en nog eens vlees, terwijl de tweede juist een gevarieerd dieet van vlees, groenten, fruit, granen en zuivel nodig heeft.

 

In de wetenschappelijke wereld is men het er tot nu toe over eens dat een hond toch echt een carnivoor is, maar dan met omnivore trekjes. Vreemd? Dat valt wel mee. Onze trouwe viervoeters stammen namelijk af van de Amerikaanse wolf of timberwolf, die overduidelijk carnivoor is. Van deze bet-bet-bet-bet-(etcetera)-overgrootouder heeft onze hedendaagse hond zijn gebit, zijn darmsysteem en een groot deel van zijn gedrag geërfd. Honden leven niet voor niets graag in groepssetting, ofwel in een roedel; dit is genetisch bepaald door hun afkomst. Kijk daarnaast ook eens naar de tanden van je hond; het zijn allemaal puntige snijtanden. Wij mensen zijn 100% omnivoor en daarom hebben we vooraan in ons gebit snijtanden en achterin brede, platte tanden waarmee we kauwen. Honden daarentegen hebben alleen puntige tanden, die uiterst geschikt zijn om vlees mee in kleine stukjes te happen.

 

Hoe dan ook, sinds de domesticatie van de hond is hij een steeds gevarieerder dieet gaan eten, wat ertoe heeft geleid dat onze honden van nu totaal geen problemen hebben met groenten, fruit, yoghurt en andere non-vleesproducten. Ze hebben geleerd te overleven door restjes mensenvoedsel te eten en zijn hier uiteindelijk ook naar geëvolueerd; ze zijn dieren geworden die op heel veel soorten voeding kunnen leven. Kortom, in essentie is je hond een carnivoor, maar met de tijd heeft zijn soort aangewend om ook andere voedingsproducten te eten en te verteren, wat uiteindelijk heeft geleid tot verwarring over of de hond carnivoor of omnivoor is.

 

De huidige markt voor hondenvoeding is hier een afspiegeling van. Er bestaan ontelbaar veel verschillende soorten voeding met verschillende formules en achterliggende filosofieën: voeding met bijna alleen maar vlees, voeding die de zogenaamde ‘schijf van vijf’ na lijkt te leven, vegetarische hondenvoeding van granen en bonen en organische voeding. Het is in deze wildgroei van keuzes echter het belangrijkst om in het oog te houden wat jouw hond nodig heeft en waar hij of zij wel bij vaart. Kies voor een puppy bijvoorbeeld speciale juniorvoeding (Eukanuba heeft hier een heel handig puppypakket voor), voor een volwassen hond adultvoeding (uiteraard aangepast aan het ras en de fysieke gesteldheid van de hond) en voor een wat oudere hond seniorvoeding. Zo kunt u nooit de mist in gaan.

Gelezen 9819 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save