Prominente Deens Design vormgevers – Borge Mogensen

Date woensdag, 11 januari 2012 14:21 |   | 

In dit deel van de artikelenreeks over prominente Danish Design ontwerpers wordt de bekende Borge Mogensen in de spotlight gezet. Deens Design wordt gekenmerkt door een functionele stijl in vormgeving alsook architectuur. Vandaag de dag wordt Danish Design vooral gekenmerkt door mooie keuken accessoires en sieraden collecties van befaamde merken zoals Joseph  Joseph, Pilgrim, Rice, Menu en vele anderen. De Scandinavian design stijl heeft een rijke geschiedenis en valt duidelijk terug te brengen tot het werk van een groep getalenteerde ontwerpers in het Denemarken van de jaren vijftig.

Na de tweede wereldoorlog was Denemarken een ideale plaats voor nieuwe design trends. De focus lag voornamelijk op meubelen maar ook architectuur, sieraden, keramiek, glaswerk en kleding konden meeliften op deze trend. Denemarken was een relatieve laatkomer op het gebied van industrialisatie in het arbeidsproces. Dit gecombineerd met hoge kwaliteits vakmansschap legde de bakermat voor de inmiddels niet meer weg te denken stijl van het Danish Design. Geinspireerd door de Bauhaus school legden ontwerpers zoals Børge Mogensen, Finn Juhl, Arne Jacobson en Hans Wegner de bakermat van het Deens Design in de jaren vijftig van de 20st eeuw.

Borge Mogenses geboren in Aalborg  begon zijn loopbaan als kastenmaker in 1934 en studeerde meubeldesign aan de Deense school van kunst en ambachten in Kopenhagen. Vervolgens studeerde hij door voor architect aan de koninklijke Deense academie voor fijne kunsten. Zijn loopbaan is zeer vergelijkbaar met die van Hans Wegner. Hij werkte voor verscheidene design studio's in Kopenhagen, onder andere met de zeer bekende Kaare Klint.

Tijdens zijn tijd met Klint legde Mogenses de focus sterk op het ontwerpen van klassieke, simpele en zeer functionele meubels. Hij raakte ook geïnteresseerd in hedendaagse lifestyles dit om huishoudelijke objecten te ontwikkelen die aangepast waren voor specifiek gebruik. Een van zijn meest innovatieve ideeën was om kasten en boekenplanken te integreren als onderdeel van de kamer. Hij richtte zich ook sterk op het individu waarbij hij probeerde te definieren voor voorwerpen zoals bestek en shirts wat de standaard afmetingen voor ieder zou moeten zijn en hoeveel van dit soorts goederen ieder persoon gemiddeld in het bezit had. Met dit soorts gegevens extrapoleerde hij een set van maten voor lades en kasten. Zijn meest bekende ontwerp is de aangepaste Spanish Chair van 1959

 

 

 

Gelezen 2618 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save