Waarom heeft een piano 88 toetsen?

Date maandag, 29 februari 2016 18:19 |   | 

Waarom heeft een piano 88 toetsen?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoeveel toetsen een piano heeft? Hoe dan ook: het antwoord is 88. Maar waarom? Het is namelijk niet zo dat men voor de grap 88 toetsen in het toestel heeft gebouwd, gewoon omdat hij zo’n mooi getal is.

Heb je ooit wel eens op een echte piano gespeeld? Tijdens muziekles op school bijvoorbeeld. Dan weet je waarschijnlijk ook hoe leuk het kan zijn om met je vinger over de toetsen te glijden en zo alle toetsen te bespelen van de ene naar de andere kant.

De meeste keyboards hebben maar 64 toetsen en xylofoons hebben er zelfs maar 40. Verder hebben blaasinstrumenten ook een maximaal aantal tonen. Maar waarom heeft de piano er dan maar liefst 88? Waarom niet gewoon 50 of 100? Elke toets heeft zelfs een eigen toon, waardoor de piano zoveel mogelijkheden biedt. Het antwoord komt in dit artikel naar voren!

Geschiedenis van de piano

De piano is tussen 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori. Het concept van de piano is afgeleid van het klavecimbel. Dit snaarinstrument heeft slechts 60 toetsen, waardoor de eerste piano’s ook maar 60 toetsen (vijf octaven) hadden. Naarmate de populariteit van de piano toenam, werd er steeds meer muziek voor de piano geschreven. Het duurde daarom niet lang of vijf octaven was al niet meer voldoende.

Rond 1800 bestonden de meeste piano’s uit 7 octaven. De Duitse pianofabriek Steinway zette rond 1880 de standaard van 88 toetsen. Met 88 toetsen heeft de pianist beschikking tot 7 octaven en een aantal extra noten. Maar waarom dan precies 88? Het gros van de componisten schrijft muziek dat over het algemeen met minder toetsen gespeeld kan worden. Daarnaast is het vrij lastig om de lage en hoge tonen van elkaar te onderscheiden.

Zijn er ook piano’s met meer toetsen?

Ondanks de mogelijkheden van de piano met 88 toetsen, zijn er nog steeds artiesten die hier niet genoeg aan hebben. Om deze reden maakt de fabrikant Stuart en Sons tegenwoordig zlfs een piano met 102 toetsen. 14 meer dan de standaard piano. Deze piano met 102 toetsen kost maar liefst $300.000 euro! Daar moet je voorzichtig mee doen tijdens de piano verhuizing.

Waarom dit aantal toetsen?

De 88 toetsen van een piano bestaan uit 7 octaven, A, Bb, B en C. Deze vier extra toetsen zijn toegevoegd om de resonantie van de overige toetsen te verminderen.

De moderne piano heeft 52 witte- en 36 zwarte toetsen. De witte toetsen bestaan uit de toetsen A, B, C, D, E, F en G. De zwarte toetsen zijn de halve stapjes tussen deze tonen, ook bekend als kruizen of mollen. Een groepje van 7 witten toetsen heeft 5 zwarte toetsen. De toetsen vormen samen 1 octaaf.

Gelezen 3733 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save