Waarom drinkt de mens alcohol?

Date maandag, 29 februari 2016 19:44 |   | 

Een groot deel van de volwassen mensen neemt regelmatig een biertje, wijntje of ander alcoholisch drankje. Ieder met zijn eigen reden. De meeste van deze mensen kunnen alcohol drinken zonder in de problemen te komen, maar helaas zijn er ook veel mensen die verslaafd raken aan het middel. De boodschap ‘geniet, maar drink met mate’ bestaat immers niet voor niets. Alcohol drinken omdat je het lekker vindt is niet per se slecht, maar toch wordt alcohol regelmatig gebruikt om de verkeerde redenen. Hierdoor wordt de kans op afhankelijkheid groter.

Redenen om alcohol te drinken

Hier vind je een aantal van de bekendste redenen om alcohol te drinken:

Het is gezellig

De meeste mensen drinken omdat het gezellig is. Wanneer je gaat drinken voor de gezelligheid kun je het beste maar één of twee glazen drinken. Gezelligheid wordt namelijk bepaald door het gezelschap, niet door de alcohol.

Iedereen doet het

Er zijn ook mensen die drinken omdat iedereen het doet. Je wilt namelijk geen spelbreker zijn. Iedereen neemt een shotje Dropshot, dus moet jij het ook doen. Natuurlijk hoeft dat niet slecht te zijn. Je mag best een keer goed drinken, want je leeft maar één keer. Toch zijn er ook mensen die in het bijzijn van hun vrienden geen ‘nee’ durven te zeggen. door deze groepsdruk ontstaat er stiekem toch meer alcoholgebruik dan je eigenlijk gepland had. Vergeet niet dat echte vrienden het respecteren als je ‘nee’ zegt. Je moet morgen namelijk vroeg je bed uit, voelt je niet zo goed of moet nog rijden.

Makkelijker ontspannen

Ontspannen na een lange werkweek of het vergeten van stress kan ook een reden zijn om alcohol te drinken. Helaas is alcohol hier niet zo geschikt voor. Je kunt beter naar de sportschool gaan of een andere hobby zoeken.

Makkelijker praten

Alcohol kan ook gedronken worden om verlegenheid te overwinnen. Wanneer je wat aangeschoten bent praat je namelijk makkelijker en voel je je minder onzeker. Misschien durf je nu wel op dat leuke meisje af te stappen? Toch is dit niet de juiste reden om alcohol te drinken. Je kunt verlegenheid beter op een andere manier overwinnen dan het wanhopig drinken van alcohol. Wie weet kom je er dan ook écht vanaf.

Problemen vergeten

Dan zijn er nog de mensen die drinken om hun problemen even te vergeten. Dit is echter niet echt realistisch. Problemen kun je namelijk niet oplossen door jezelf lam te zuipen. Wanneer je weer nuchter bent, komen de problemen zelfs nog harder op je af. Daarnaast kun je op deze manier gewend raken aan het ‘oplossen’ van je problemen door ze weg te drinken. Zo is de kans groot dat je nog meer gaat drinken. Wil je problemen oplossen? Praat er dan over met je naasten of bezoek eens een psychiater.

Dorstlesser

Alcohol mag dan wel drinkbaar zijn, maar het is allesbehalve een dorstlesser. Door alcohol worden je nieren zelfs aangezet tot extra vochtuitscheiding. Heb je dorst? Pak dan maar gewoon een glas water!

Gelezen 525 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save