Autorijden met ADHD

Date woensdag, 11 mei 2016 15:24 |   | 

Regelmatig komen er vragen op forums en websites voorbij met de vraag of je met ADHD kan autorijden. Uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit is gebleken dat adolescenten en volwassenen met ADHD vaker ongelukken veroorzaken, worden vaker beboet voor snelheidsovertredingen en hebben vaker een rijontzegging gekregen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek werd er ook onderzocht naar de oorzaken van de verschillende voorvallen in het verkeer. Ook mensen zonder ADHD veroorzaken ongevallen, omdat er niet goed wordt opgelet of dat ze zijn afgeleid. Het is bekend dat mensen met ADHD vaker zijn afgeleid. Maar of dit direct leidt tot meer ongevallen moet verder onderzocht worden. Wel wordt er in het onderzoek aangetoond dat mannen afhankelijker zijn van medicatie om hun concentratie te houden dan vrouwen. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen hun hersenen actiever gebruiken en sneller kunnen schakelen tussen de handelingen die ze uitvoeren.

Medische keuring

Sinds 2003 is de regel ingevoerd dat mensen die ADHD hebben om de één tot drie worden getest om te kijken of dat ze nog rijvaardig zijn. Hiervoor zijn veel tegenstanders, omdat ze vinden dat mensen met ADHD in een hokje worden gestopt, voelen zich gediscrimineerd,, het is duur want de kosten zijn voor henzelf en er moet iedere keer een medische verklaring aan worden gevraagd. Mensen met een andere hersenafwijking zoals borderline of depressiviteit hoeven deze keuring niet aan te vragen. Daarom wordt er gepleit om een wetswijziging omdat het niet duidelijk onderzocht en bewezen is of ADHD daadwerkelijk extra gevaar oplevert in het verkeer. Maar met de huidige stand van zaken blijft deze keuring nog wel aan de dagelijkse orde tot er is uitgezocht of dat ADHD’ers een gevaar opleveren voor het verkeer.

Eisen van de keuring

Goede rijschoolhouders houden rekening met eventuele stoornissen of afname van het concentratievermogen door een persoonlijke begeleiding tijdens de rijlessen. Meer is er voor hen ook niet te doen, aangezien hier geen trucjes voor zijn om het makkelijker te laten verlopen tijdens het rijexamen. Alvorens het rijexamen wordt ingepland door de rijschool wordt er door een onafhankelijke medisch specialist een keuring afgenomen om te kijken of je geschikt wordt bevonden om deel te nemen aan het rijexamen en het verkeer. Er zijn vier criteria waar rekening mee word gehouden tijdens de test:

  • Volhouden van de aandacht en concentratie;
  • Aandacht richten op belangrijke en minder belangrijke zaken;
  • Aandacht verdelen tussen bediening en besturing van het voertuig en het verkeer om je heen
  • Nemen van besluiten door het weloverwegen van juiste beslissingen in het verkeer.

Als deze criteria allemaal aan de eisen voldoen, dan word je geschikt bevonden om deel te nemen aan het rijexamen bij het CBR.

Nieuwe ontwikkelingen

Sinds 2013 is er wel een nieuwere ontwikkeling gaande, bestuurders met ADHD die op keuring moeten komen kunnen aanspraak maken op een goedkeuring voor een onbeperkte termijn, mits de bestuurder aan de bovengenoemde criteria voldoet en geen hinder of gevaar in het verkeer oplevert. Bij twijfelgevallen wordt er alsnog een beperking opgelegd voor ADHD’ers over een periode van drie tot vijf jaar.

Juiste begeleiding tijdens rijlessen

Wil je rijlessen volgen in Eindhoven en heb je ADHD? Informeer goed bij verschillende rijschoolhouders die goede begeleiding kunnen geven, zodat je klaar kan worden gestoomd voor de rijlessen en het rijexamen. Autorijschool Pompert in Eindhoven heeft ervaring met verschillende gevallen, zoals faalangst, autisme of ADHD. Er zijn geen speciale trucs voor, maar met de juiste aandachtspunten en een persoonlijke begeleiding kan het rijexamen goed worden afgerond wanneer dit moet worden afgenomen.

 

Gelezen 717 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save