Drones, een nieuwe (zakelijke) hype?

Date donderdag, 30 juni 2016 05:43 |   | 

Enkele jaren kwamen de eerste particuliere drones op de markt. Parrot was een bekende. Versie 1 was echt een puur speledingetje, waar je maar weinig aan had. Maar versie 2 was al een stuk professioneler. Er hing een heuse HD-camera onder, het bereik was beter en de vliegduur was langer geworden.

Toen vond ik het interessant worden. Wat kon je niet allemaal zakelijk met zo'n ding? Ik kwam erachter dat er in die tijd, ik denk dat het 2014 was, een professionals zaten in Zoetermeer. Zij inspecteerden onderandere koeltorens en bruggen voor hun klanten op haarscheurtjes en andere zaken, die duidden op onderhoudswerkzaamheden.

Met hun heb ik gesproken over de ideëen die ik had en die herkenden ze wel! Met een kop koffie erbij hebben we een hele tijd met elkaar gesproken en ben ik de calculatie gaan maken, wat je allemaal nodig hebt om professioneel te kunnen filmen met een drone. Tsja, zo'n Parrot en vele andere consumentenproducten voldoen daar totaal niet aan.

Naast de drone zelf, moet je ook nog aan een hoop andere zaken denken. Maar het komt grofweg op het volgende neer: Je hebt een drone nodig. Je moet kiezen voor het aantal rotorbladen. Dat heeft onder andere met de toepassing te maken en in welke omstandigheden je gaat vliegen. M.a.w.: rustig langs een kerktoren omhoog is wat anders dan naast een rijdende auto vliegen, nietwaar?

De camera moet stabiel onder de drone hangen. Daar heb je een servo-systeem voor nodig. Een drone beweegt natuurlijk. Enerzijds door de wind, maar ook, net als een helicopter, als je gas geeft, gaat 'ie naar voren hellen.

Je moet op afstand de camera kunnen bedienen en dus het beeld kunnen zien op je bedieningssysteem. Voor de camera zou je er een kunnen overwegen van GoPro.

Nu heb je de spullen. Dan ben je al vele duizenden euro's verder. De professionals adviseren je vlieglessen te nemen. Voor de veiligheid van anderen en jezelf, maar ook ter bescherming van je dure apparatuur!

Dat ook gedaan? Dan moet moet je de videobeelden verwerken. Daar heb je software voor nodig. Je wilt een mooi intro en outtro. En wat te denken van muziek! Om dat goed te kunnen heb je ook al weer wat opleiding nodig.

En dan ga je op zoek naar je eerste klant. Ho stop! Nu je zakelijk aan de slag gaat met je drone, moet je nog aan allerlei andere eisen en vergunningen voldoen. Sowieso mag je niet zomaar overal vliegen.

Kortom: voor mij was het een leuke studie, maar ook duidelijk dat dit niet de kant was die ik op wilde met mijn business. Ik moet zeggen: buiten wat echte professionals opleveren, is de kwaliteit van het eindproduct (het filmpje) toch vaak heel mager. In feite, net als met een normale video: je moet beginnen met een script en welke shots je waarvoor nodig hebt. Het wordt allemaal steeds beter en we staan nog maar aan het begin. Bijzonder leuk om te volgen. Op Schrijfwereld.nl staat ook een aardig artikel over drones.

 

Gelezen 713 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save