Sporten tijdens de zwangerschap

Date dinsdag, 19 juli 2016 08:34 |   | 

Ben je een echte sportfanaat? Dan zul je het liefst elke dag willen sporten. Echter is dit niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap zul je belemmerd worden in het sporten. Er veranderen een heleboel dingen in je lichaam tijdens je zwangerschap. Hier zul je dus rekening mee moeten houden. Er zijn genoeg andere leuke dingen die je kunt doen tijdens je zwangerschap. Ga bijvoorbeeld eens samen met je partner een pretecho laten maken! Wil je toch liever sporten? Dan geven we hier enkele tips over wat je nou het beste wel en niet kunt doen tijdens het sporten.

Veranderingen

Een van de meest bekende veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap is gewichtstoename. Maar wat houdt dit dan precies in voor je sportactiviteiten? Door je gewichtstoename zullen je spieren en gewrichten zwaarder belast worden. Hierdoor ben je gevoeliger voor blessures. Houd hier dus rekening mee tijdens het sporten. Loop niet te hard van stapel en stop op tijd.

Ook zul je een hogere energiebehoefte krijgen. De kleine in je buik snoept mee van je energie, waardoor je behoefte hoger wordt. Zorg er dus voor dat je wat gegeten hebt voor het sporten. Merk je toch dat je minder energie hebt? Luister dan naar je lichaam en ga niet over je grenzen heen. Op het einde van de zwangerschap kan je buik in de weg gaan zitten en zul je behoefte hebben aan rustmomenten.

Verder kun je last krijgen van vermoeidheid en misselijkheid. Dit is een hele belangrijke factor. Het gevoel van misselijkheid is namelijk helemaal niet fijn tijdens het sporten. Houd hier dus rekening mee voordat je aan je work-out begint!

Je houding zal ook veranderen tijdens je zwangerschap. Het zwaartepunt van je lichaam zal zich verplaatsen doordat je buik groeit. Je zult met een hollere rug gaan staan, je bekken zullen naar voren kantelen en je schouders zullen meer naar voren buigen. Het is echter wel belangrijk om zo rechtop mogelijk te blijven staan. Verdeel je gewicht goed over beide benen en let erop dat je je rug niet te hol maakt. Bij het sporten is dit heel belangrijk.

Ben je sneller buiten adem tijdens het sporten? Ook dit kan komen door de zwangerschap. Je zuurstofgebruik neemt namelijk toe. Jij en je kindje gebruiken de zuurstof nu samen. Vooral in de laatste fase van je zwangerschap kun je hier last van hebben. De baarmoeder drukt dan tegen het middenrif aan. Hierdoor hebben je longen minder ruimte en kun je minder diep ademhalen. Zorg ervoor dat je niet buiten adem raakt tijdens het sporten en stop op tijd.

Ook is het belangrijk om je lichaamstemperatuur in de gaten te houden. Door de verhoogde stofwisseling wordt de warmteproductie in je lichaam hoger. Hierdoor zal je lichaamstemperatuur iets hoger zijn. Deze mag echter niet te hoog worden. Let er dus op dat je niet oververhit raakt. Pauzeer regelmatig en geef het aan als het te vochtig of te warm wordt in de ruimte.

Sporten

Niet alle sporten zijn geschikt om te doen tijdens je zwangerschap. Contactsporten zoals karate en judo kun je beter vermijden. Ook sporten waarbij je een bal of stomp in je buik kan krijgen zijn onverstandig. Denk hierbij aan voetbal, handbal, hockey, basketbal en volleybal. Deze sporten kun je het beste niet meer doen als je zwanger bent. Er zijn ook sporten en bewegingsprogramma’s die speciaal gericht zijn op zwangere vrouwen. Het is erg aan te raden om voor een van deze sporten te kiezen. Er wordt namelijk speciaal rekening gehouden met je zwangere buik. Voorbeelden van deze sporten zijn zwangerschapsgym, zwangerfit, zwangerschapsyoga en zwangerschapszwemmen. Deze sporten zijn leuk om te doen, helpen je om te ontspannen en je ontmoet ook nog eens andere zwangere vrouwen!

Gelezen 691 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save