Kleding bedrukken: de meest gebruikte druktechnieken

Date donderdag, 18 augustus 2016 11:00 |   | 

Wil je graag kleding laten bedrukken, maar weet je nog niet precies welke druktechniek het beste bij jouw wensen past? In dit artikel vind je een aantal van de meest gebruikte druktechnieken, met een aantal voorbeelden.

Full Colour bedrukking

Full Colour bedrukking kan op diverse manieren worden toegepast. De meest gebruikte manier is de zogeheten transferprint, waarbij het ontwerp van de kleding met een inktjetprinter op speciaal papier wordt geprint, waarna het door middel van hitte op de kleding wordt aangebracht. Echter is deze manier van bedrukken minder slijtvast en voelt de bedrukking vrij massief aan.

Zeefdruk bedrukking

Bedrukking in zeefdruk is de meest voorkomende professionele bedrukking. Hierbij wordt de afbeelding per kleur belicht in een zeef. Vervolgens wordt de kleding gespannen en de inkt onder machinale of handmatige druk op de kleding aangebracht.

Full Colour bedrukking in zeefdruk is ook mogelijk. Dit is een zeer specialistische techniek en de voorbereidingen nemen veel tijd in beslag.

Direct to Garment bedrukking (DTG)

Zoals je uit de naam al kunt opmaken wordt bij DTG de bedrukking direct op het kledingstuk gedrukt. Vroeger werd deze techniek uitgevoerd met een aangepaste inkjetprinter, waarbij men gebruik maakte van andere inkt en een aangepast transportmechanisme. Echter heeft DTG een enorme vooruitgang geboekt en is de kwaliteit nu bijna te vergelijken met zeefdruk, door de nieuwe voor DTG ontworpen printers.

Flexodruk

Bij flexodruk wordt de bedrukking gesneden uit flexomateriaal. De overbodige flexo wordt na het snijden verwijderd, waardoor alleen het te drukken gedeelte overblijft. Het materiaal wordt vervolgens met een hittepers op het textiel aangebracht. Bij flexodruk zijn enkel standaardkleuren mogelijk, maar ook metaalkleuren en hologrameffecten.

Borduren

Kleding borduren is ook een populaire optie voor bedrukte kleding. Echter zijn er bij borduren minder mogelijkheden bij bedrukken, maar het resultaat ziet er vaker netter uit en gaat veel langer mee. Borduren wordt dan ook vaak toegepast op jassen, werkkleding, petten en bedrukte kleding met een netter uiterlijk.


Bij het borduren wordt een vooraf bepaald ontwerp omgetoverd tot een patroon dat op kleding kan worden gestikt. De prijs van borduren wordt berekend aan de hand van het aantal benodigde steken voor het gewenste resultaat. Zowel het formaat voor het stiksel als de bezetting hebben een invloed op de uiteindelijke prijs. Het vooraf gemaakte ontwerp kan voor elk kledingstuk opnieuw worden gebruikt.

Gelezen 763 keer Laatst aangepast op donderdag, 18 augustus 2016 11:02

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save