Verschillende soorten zaagmachines

Date woensdag, 15 maart 2017 08:59 |   | 

Voor iedere klus is een ander soort zaagmachine nodig, en ieder type heeft andere sterke en zwakke punten. Om erachter te komen welke zaagmachine je nodig hebt - decoupeerzaag, verstekzaag - bij zowel kleine als grote werken, biedt het volgende overzicht misschien wel een helpende hand.

 

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is ideaal om vloeiende lijnen gemakkelijke in hout te zagen, maar ook bij kunststof, tegels en metaal kan dit type gebruikt worden. Voor een goede snede zet je de pendel best volledig uit. Bij zwaardere metalen wordt er best een gat geboord aan de binnenkant van het gat dat uitgeboord moet worden.

 

De te bewerken materialen worden het best goed vastgezet met bijvoorbeeld een schroevendraaier of klemmen, zeker bij dunne platen. Anders zal de zaag het materiaal gewoon meetrekken waardoor het risico op vervormingen of ondermaatse sneden groter is.

 

De cirkelzaag

De invalcirkelzaag wordt gekenmerkt door het feit dat het zaagblad rechtstreeks op de as van de zaagmotor wordt gemonteerd. Deze zaag is uitgerust met een asblokkering en een veiligheidsschakelaar voor veiliger werken. Dit type is ideaal voor werken op een bouwwerf en de werkplaats. Ideaal voor de timmerman, kastenmaker en houtbewerker, en ook perfect om verstek te zagen.

 

De Bandzaag

De bandzaag wordt ook wel lintzaag genoemd en bestaat uit een band die voortdurend draait. Het is het ideale apparaat om nauwkeurig en snel diverse soorten hout te bewerken, alsook om oneffen of grillige vormen uit hout te zagen. De voordelen van een decoupeerzaag zijn hier enigzins ook aanwezig, maar deze kan niet gebruikt worden bij al te dikke en grote materialen of ingewikkelde vormen. Met een bandzaag kunnen echter wel dikke houten stukken comfortabel gezaagd worden, wat deels afhankelijk is van de breedte van de zaag. Als je bijvoorbeeld een te dunne zaag gebruikt bij grote werkstukken, dan kan het zijn dat de snede niet mooi verticaal loopt met een slordig eindresultaat als gevolg!

Gelezen 1451 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save