Klokkijken vergemakkelijken

Date maandag, 10 april 2017 08:58 |   | 
dementieklok

Mensen die kampen met dementie of geheugenproblemen hebben extra veel behoefte aan structuur, routine en focus. Om vastigheden in hun leven te creëren, is het belangrijk dat zij klok kunnen blijven kijken. Juist voor dementerenden wordt dit echter steeds moeilijker. Zo verliezen zij bijvoorbeeld het vermogen om te herkennen of het dag of nacht is. Ook worden zij vergeetachtig over de weekdag, de datum en zelfs de maand en het jaar waarin wij leven. Een reguliere klok biedt dan geen uitkomst aangezien deze klok doorgaans slechts het tijdstip weergeeft. Om deze reden zijn dementieklokken ontwikkeld. Een dementieklok toont behalve het tijdstip ook de volledige datum (dag, maand en jaar) en de dag van de week. Daarnaast wordt op een dergelijke klok ook duidelijk aangegeven welk dagdeel (ochtend, middag, avond of nacht) het is.

Dementieklok en visuele beperkingen

Dementie komt voornamelijk voor bij ouderen. Dit geldt echter ook voor (ernstige) visuele beperkingen. Bij een dementieklok is het zodoende van belang dat deze ook probleemloos door slechtzienden gebruikt kan worden. Een eenvoudige manier om een digitale klok beter leesbaar te maken voor slechtzienden, is door de op een zwarte achtergrond weergegeven cijfers en letters niet in het wit maar in het geel te tonen. Dit zorgt voor extra contrast tussen de tekens en de achtergrond waardoor ook een slechtziende de dementieklok zonder problemen kan gebruiken.

Dementieklok en herinnering aan innemen medicatie

Om de symptomen van dementie te verminderen, nemen dementerenden doorgaans verschillende medicijnen in. Bovendien hebben dementerenden veelal ook nog andere aandoeningen waarvoor geneesmiddelen ingenomen dienen te worden. Een dementieklok met ingebouwde alarmfunctie is dan ideaal om iemand met dementie of geheugenproblemen te herinneren aan het innemen van de medicatie. Bij een digitale dementieklok met alarmfunctie wordt dan bovendien elke keer als het alarm afgaat op het scherm van de klok aangegeven hoe het alarm uitgezet kan worden.

Gelezen 611 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save