De voor -en nadelen van rentemiddeling

Date maandag, 01 mei 2017 13:47 |   | 

Rentemiddeling brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee, en teneinde optimaal gebruik te kunnen maken is een duidelijk overzicht hier dan ook op zijn plaats.

De voordelen van rentemiddeling

- Meteen lagere maandlasten

Dankzij rentemiddeling profiteer je van een lager rentetarief: de vaste maandlasten gaan meteen omlaag zodra de nieuwe afspraken zijn gemaakt.

- Je hebt meer zekerheid

De nieuwe rente staat vast voor een relatief lange tijd, waardoor je heel wat meer zekerheid hebt met betrekking tot de te betalen maandlasten. Als de rente in de toekomst zal stijgen kan je dus met een rentemiddeling vermijden dat je hiervan enige last ondervindt.

- Geen inkomens -of BKR toetsing

Als je gebruik maakt van rentemiddeling is er geen sprake van BKR-toetsing, en wordt er ook niet gecontroleerd of de te betalen lasten overeenkomen met je inkomen.

- Je moet je boete niet direct betalen

Als je een lagere rente aanneemt, moet je een zekere boete betalen. Maar deze kan je ook verspreiden over een langer periode, met name de afgesproken rentevaste periode.

De nadelen van rentemiddeling

- Rentemiddeling is niet altijd beschikbaar

Sommige banken en hypotheekverstrekkers bieden rentemiddeling aan, maar dat is lang niet bij allemaal het geval. Van de huidige 27 hypotheekverstrekkers maken er slechts 7 gebruik van rentemiddeling. Gelukkig passen steeds meer banken deze regeling toe. Het is dus wel aangeraden om je te informeren over welke instanties wel gebruik maken van rentemiddeling en welke niet.

- Rentemiddeling heeft strenge voorwaarden

Als een bank dan rentemiddeling aanbiedt, zijn hier vaak heel strenge voorwaarden aan verbonden. Zo is het gebruik van rentemiddeling vaak beperkt tot slechts een aantal hypotheken, en zal er soms gevraagd worden om ene zogenaamde renteboete te betalen. Dit is een boete die je betaalt omdat je je renteperiode wil veranderen.

- Rentemiddeling is niet altijd een goed idee

Rentemiddeling is minder interessant bij bijvoorbeeld een spaarhypotheek. Let dus goed op waar je een rentemiddeling voor aanvraagt om zeker te zijn dat je er voordeel uit haalt.

Gelezen 776 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save