Veelgestelde vragen over haardhout

Date dinsdag, 02 januari 2018 12:53 |   | 

Hallo winter! Het is weer tijd voor de openhaardhout. Een lekkere warme plek om na een flinke winterwandeling neer te strijken met een kop warme chocomelk. Daar heb je natuurlijk wel haardhout voor nodig. In dit artikel geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Wat is het verschil tussen hard- en zachthout?

Of haardhout hard- of zachthout is, hangt af van de boom waar het vandaan komt. Hardhout is afkomstig van bedektzadige bomen en planten, bijvoorbeeld eiken. Bedektzadigen zijn bomen en planten bestaan uit bloemen of vruchten. Een aantal voorbeelden: boterbloemen, appelbomen of kastanjebomen. Zachthout is afkomstig van naaktzadige bomen en planten, bijvoorbeeld dennen. Naaktzadigen zijn zaadplanten met onbedekte zaadknoppen en ze bevatten geen stamper of vruchten.

Welk haardhout brandt het langst?

Er bestaan diverse soorten haardhout. Denk hierbij aan: eik, beuk, peer, berk, es, notenboom, wilg, grove den, populier en spar. Het soort hout dat je gebruikt, heeft invloed op hoe lang je haardhout brandt. Over het algemeen branden hardere houtsoorten (zoals eiken en beuken) langer dan zachtere houtsoorten. In tegenstelling tot zachtere houtsoorten moeten hardere houtsoorten eerst goed op temperatuur komen voordat ze goed branden. Zachthout brandt niet alleen sneller, maar geeft in korte tijd ook flink wat warmte af.

Hoe droog ik haardhout en sla ik het op?

Vers gesneden hout houdt veel water vast, wat het aansteken van een vuur erg moeilijk maakt. Zelfs wanneer het brandt, geeft nat hout minder warmte af. Het is daarom van groot belang dat je je haardhout goed droogt. Hout drogen kost tijd, namelijk: minimaal zes maanden. Bij het drogen van haardhout is het belangrijk met de volgende zaken rekening te houden: Dek het hout niet volledig af, zodat het hout kan ademen. Plaats het hout niet op de grond. Zo voorkom je dat het hout vochtig wordt. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte dat onder de 20% ligt.

Waar koop ik haardhout?

Op het internet heb je de keuze uit verschillende soorten haardhout. Haardhout kopen kan dan ook heel snel en gemakkelijk. Berdi Haardhout is zo’n bedrijf. Bezoek de website www.berdihaardhout.nl om hun aanbod duurzaam, gemengd haardhout te bekijken en bestel eenvoudig online.

Gelezen 299 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een platform waarop je eenvoudig artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dient u een gebruikersaccount aan te maken en daarmee in te loggen. Hiervoor dient u toestemming te geven aan UwArtikel.nl om cookies te mogen plaatsen op uw apparaat.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ga naar boven