De Cholas - Hoogtij in zuid India

Date donderdag, 04 januari 2018 20:42 | 
Chidambaram: Nataraja tempel

 

Doordat het zuiden van India lang gevrijwaard bleef van de oprukkende islam vanuit het noorden, konden de Hindoe– en Tamil cultuur hier tot een grote bloei komen. In de vorige blog heb ik al geduid op de Palaya-dynasty. Een rijk dat z’n sporen tot op de dag van vandaag heeft nagelaten met een aantal grootse tempels in TamilNadu (o.a. Madurai)
Maar macht en welvaart trekt en trok altijd al afgunst en vijanden aan.
Zo verging het ook de Palayas en uiteindelijk dienden zij plaats te maken voor een ander rijk dat ook al een lange voorgeschiedenis kende van groei, bloei, achteruitgang, wisselende allianties en renaissances:

Dit rijk had er in een coalitie met de Pallavas voor gezorgd dat de Palaya’s ten onder gingen na o.a. een aantal veldslagen die we hier verder maar onvermeld laten.
Foto

De machtsbasis van de Chola’s was oorspronkelijk het huidige Thanjavur, maar uiteindelijk omvatte het grondgebied TamilNadu, Kerala, SriLanka, de Maladiven, delen van Andhra Pradesh en Karnataka, Orissa en Bengalen (tot aan de Ganges).
Zelfs, overzeese, delen van Myanmar (Birma), Maleisie en Sumatra werden op het hoogtepunt van hun macht onder de heersers Rajara I (985-1014) & II toegevoegd.

Het bestuur was strikt hiërarchisch, met de koning als absoluut heerser aan het hoofd.
Voor wie geïnteresseerd is in de organisatie van het bestuursapparaat is dit een interessante Engelstalige site: http://www.importantindia.com/518/chola-administration/
Het was een 300 jarige periode van politieke stabiliteit en economische welvaart die voor geheel zuid India een grote stimulans betekende voor kunst en cultuur.
 
De genoemde welvaart was ongekend tot dan toe voor een Zuid-Indiaas koninkrijk en werd vooral gevoed doordat men de controle had over de zeeroutes die de specerijen richting Arabië/Europa moesten vervoeren. Handelsmissies legden contacten die in het oosten tot in China reikten.
Deze Chola tijd heeft er door de overheersing van zoveel gebieden in India en overzee zeker voor gezorgd dat er heden ten dage zoveel overeenkomsten te zien zijn in de diverse culturen van zuidoost Azië.

 
Foto
 
 
Angor Wat:
Het grootste religieuze complex ter wereld. Gelegen in Cambodja. Maar er zijn wel heel veel overeenkomsten te zien met de bouwwijze van de tempels van de Chola's.
Niet geheel toevallig is het dan ook dat dit complex oorspronkelijk als een Hindoeistische tempel bedoelt is geweest en dat de bouw begonnen is in de 11e eeuw.
 
De diverse opeenvolgende Chola-heersers wisselden nogal eens van hoofdstad, met als gevolg dat er veel, heel veel, gebouwd is in deze tijd. Ook elke veldslag werd al snel na de overwinning ‘onsterfelijk’ gemaakt met de bouw van een tempel ter ere van …. .

Veel hiervan is nu nog steeds in goed bewaarde staat te bewonderen.
 
Helaas verging het de Chola’s zelf niet zo goed als hun bouwwerken. Aangetrokken door de welvaart ontstaan er toch coalities tegen hen die uiteindelijk de ondergang van het rijk betekenen.
Als Marco Polo in 1288 zuid India bezoekt treft hij dan ook al niet meer de Chola’s aan, maar zijn het wederom de Pandyas (Zie historische blog nr. 11) die met een korte opleving hem de beroemde kwalificatie ontlokken van “Het rijkste land dat ik op aarde zag.” (Maar hij ziet dan in feite de overblijfselen van de Chola-tijd.)

Chola olifant GOZUIDINDIA
Artist Impression van een oorlogs-olifant. De Chola's zouden er 60.000 van hebben gehad.
Postzegel zuid India Chola dynastie
Postzegel uit 2015 met als onderwerp de zeevaart van de Choladynastie.
Chola dynastie Rajaraja Gozuidindia
Veel standbeelden herinneren nog aan Rajaraja I

Ook de reiziger in de 21-st eeuw kan en zal ongetwijfeld nog onder de indruk raken van wat de Chola’s ons nalieten. Vooral de tempelbouw nam dus een enorme vlucht. De torens werden hoger en rijker versierd dan men gewend was. Ook de oppervlakte mocht een maatje meer zijn.
Het mooiste, indrukwekkendste voorbeeld hiervan vind je in Tanjavur. Een enorm complex waar je als westerling al snel enkele uren voor een bezoek moet rekenen. (Ga niet op een te warme dag. De stenen zijn gloeiend heet en je mag er geen schoeisel dragen. Wel Sokken !!!)
Oriënteer je van te voren wel op de openingstijden.

 

Als je hier uitgekeken bent, dan is er nog 1 tempel die je absoluut moet bezoeken. Net als Tanjavur is de plaats Chidambaram zelf (buiten de Mangrovebossen dan), het bezoeken zelf niet waard. Maar o, o, o, o, wat is de "Nataraja tempel" overweldigend. Het is de overtreffende trap van alles wat je al aan tempelbouw gezien hebt.
De bijzondere religieuze betekenis van deze tempel en de priesteropleiding die aan dit complex verbonden is maakt dat er elk moment van de dag wel ergens iets te zien, te horen of te ervaren is.
Ga ergens rustig zitten en kijk/leef mee met de vele pelgrims. Zolang jij niemand stoort met je kleding of gedrag is men zeer tolerant.
Al jaren vinden er grote restauraties plaats aan de vele gebouwen. Het resultaat mag er wezen. Nog niet alles gereed, maar de grandeur van weleer is duidelijk weer aanwezig.
Op je reis naar en door zuid India met GoZuidIndia of een andere touroperator is dit complex een omweg zeker waard. Met dank aan Radaraja I.

Gelezen 274 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 januari 2018 20:42

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een platform waarop je eenvoudig artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dient u een gebruikersaccount aan te maken en daarmee in te loggen. Hiervoor dient u toestemming te geven aan UwArtikel.nl om cookies te mogen plaatsen op uw apparaat.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ga naar boven