De stoomtrein naar Ooty.

Date dinsdag, 16 januari 2018 08:39 | 
Toytrain van Ooty naar Mettapulyam

Nilgiri Mountain Railway (NMR) of de ‘speelgoedtrein’ van Ooty.


Udagamandalam of Ooty is een van de pittoreske Hillstations van India. Het ligt in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu en biedt koele klimatologische omstandigheden. Deze populaire zomerbestemming bevindt zich in de Nilgiri-heuvels (ookwel Blue Mountains genoemd) en heeft de enige tandradbaan van India, de Nilgiri Mountain Railway (NMR).
Deze spoorweg is in 1900 gebouwd door de Britse East India Company en trekt vandaag de dag toeristen uit de hele wereld. De lijn begint bij Mettupalyam, gelegen aan de voet van de Nilgiri-Hills, en de gaat vervolgens over 250 bruggen en 16 tunnels via Coonoor naar Ooty. De totale lengte van het spoor is bijna 28 kilometer.

Het eerste deel van het traject wordt de trein getrokken door een stoomlocomotief die door vrijwilligers onderhouden wordt. Het laatste deel echter wordt deze oude locomotief vervangen door een krachtiger diesel.


Bijzonderheden

De NMR is een van de drie spoorwegen in India die is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Op deze route past men het ‘Abt and Pinion'-systeem toe (vergelijkbaar met de tandwieltrein van Vitznau, Zwitserland) om de steile hellingen tussen Mettupalyam en de stad Coonoor te kunnen overwinnen. Het is de enige trein in India die een hoogte van 4300 voet bereikt.

Foto
De ‘speelgoedtrein’ rijdt door prachtige landschappen met diepe kloven.

De theeplantages onderweg leveren de wereldberoemde Nilgiri-theebladeren op, bekend om hun ongeëvenaarde smaak. Verder zie je vanuit de trein bossen met groenblijvende Eucalyptus bomen. De olie gewonnen uit deze bomen wordt vooral voor medicinale doeleinden gebruikt.

Wanneer de trein op sommige plaatsen slechts met een slakkengang vooruit kruipt, of geheel stilstaat, kunnen de toeristen van de lokale boeren en verkopers o.a. verse wortels, pruimen en andere lekkernijen kopen. De heerlijke lokale chocolaatjes verdienen een speciale vermelding.

De trein
De rijtuigen zijn geschilderd in een kiddishblauwe kleur en doen daarmee recht aan de naam 'speelgoedtrein'. De tweede klasse van de trein is redelijk betaalbaar en zeer geschikt voor budget reizigers. Voor degenen die de voorkeur geven aan een rustigere reis en een beetje extra willen betalen is er, beperkt, een 1e  klas beschikbaar.

De trein rijdt slechts 1x per dag het gehele traject, het gedeelte Ooty – Coonoor 2x.
Hoe te bereiken?
Coimbatore is de dichtstbijzijnde grote stad met een luchthaven en aansluiting op het ‘grote’ railnetwerk. Vandaar kun je met een bus of taxi naar Mettupalyam. (Trein vertrekt al om 07.00h. richting Coonoor/Ooty !!)

 GOZUIDINDIA

Gelezen 952 keer Laatst aangepast op dinsdag, 16 januari 2018 08:39

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save