Koffie in thee-land India

Date donderdag, 08 maart 2018 13:49 | 
Koffieplantage tamilNadu. Onderdeel van je reis met GoZuidIndia

‘s Werelds beste koffie in thee-land India

India stond overwegend als “thee” land bekend. De laatste tijd zie je echter een sterke opkomst van merken als Nestle en het eigen Indiase Coffee Day.

De koffieplantages in India hebben een van de beste kwaliteiten koffiebonen. Het meest intrigerende feit daarbij is dat de planten, in tegenstelling tot elders in de wereld, hier overwegend in de schaduw worden gekweekt. Het maakt de drank mild en minder zuur. Handgeplukte en droog geroosterde Indiase koffie geeft een volle smaak en een fijne geur.

Geschiedenis van de Indiase koffie

Koffieteelt is ontstaan ​​in het district Chikmagalur in Karnataka.

De geschiedenis van de koffie gaat terug tot de 17e eeuw toen de Indiase Soefi-heilige Baba Budan naar India terugkeerde na zijn pelgrimstocht naar Mekka. Hij bezocht toevallig de stad Mocha, in Jemen, die populair was voor de teelt van Mocha bonen en de koffiehandel. De priester was gefascineerd door de smaak van Quawah, (in het Arabisch betekent dit 'eetlustremmer'), een donkere stimulerende vloeistof verkregen uit de zaden van koffiebessen. Hij smokkelde in het geheim zeven zaden uit de Arabische regio naar zijn woorplaats in Karnataka en plantte ze in zijn achtertuin. Hij legde zo de basis voor de eerste koffietuin in India op de Baba Budan Hills nabij het huidige Chikmagalur in Karnataka.

Hoewel de eerste zaden van koffie 350 jaar geleden werden gepoot, bloeide de koffieteelt in India tijdens de Britse overheersing pas op.

De Nederlanders kweekten overigens ook koffie in de Malabar-gebieden (Kerala); maar het waren de Britten die de commerciele potentie van de koffie ten volle aanvoelden in de heuvelachtige streken van Zuid-India. De lokale heersers moedigden (onder deze Britse druk) de teelt van het gewas aan door huurvrije grond aan de boeren te schenken. Al snel verspreidden de koffieplantages zich naar de regio's Mysore en Coorg. In de 19e eeuw verhuurde de Maharaja van Mysore de teelt van koffie aan een Brits bedrijf, Parry & Co. Een ambitieuze en ondernemende manager, J.H.Jolly, nam de controle over koffieplantages in de regio Chandragiri over. Zijn succes in de koffiebusiness heeft veel mensen ertoe aangezet om zich te verdiepen in de koffieteelt.

Chikmagalur koffieplantages

Gelegen op ongeveer 250 km van Bangalore, zijn de koffieplantages van Chikmagalur een van de toeristische hoogtepunten voor koffieliefhebbers. Tussen hoge eikenbomen met peperplanten die rond de stammen kruipen groeien de koffiestruiken met Arabica bonen.. Ze worden geteeld op de vruchtbare hellingen van de West-Ghats en gedijen goed door de zware moesson en warme klimatologische omstandigheden. Witte bloemen ontbotten uit de planten en blijven 3-4 dagen bloeien. Deze koffiebloesems ontwikkelen zich vervolgens tot bessen met verschillende tinten. De vrucht wordt met de hand verzameld wanneer deze roodpaars van kleur en volledig rijp is.

Er  zijn twee methoden voor het verwerken van de koffiebonen:

  • De koffiebessen worden in de zon gedroogd om zo de gewenste smaak te produceren. Dit wordt aangeduid als droge methode.
  • Soms worden de bonen gewassen en gefermenteerd om een ​​hogere opbrengst te verkrijgen. Er wordt een (mechanische) reinigingsmethode toegepast om de slechte bonen te verwijderen.

Vervolgens worden de koffiebonen geroosterd, gemengd en gemalen tot de juiste afmetingen.

Arabica en Robusta zijn twee belangrijke soorten koffie die in India worden verbouwd.

Arabica is mild met een zoete smaak, terwijl Robusta twee keer zoveel cafeïne bevat dan Arabica.

Veel soorten Arabica zoals Kents, Cauvery en Robusta-opties zoals S.274 Coffee, CxR worden in het hele land gebruikt en worden ook naar het buitenland geëxporteerd.

Deze koffiezaden van plaatsen in en rond Chikmagalur zijn zeer gewild in Europa. (Door hun schaduwrijke groeiwijze liggen ze immers minder “zwaar” op de maag.)

Café Coffee Day

Dit merk koffie veroorzaakte een enorme stijging in de Indiase koffieconsumptie toen de hele natie nog  geobsedeerd was door thee. Café Coffee Day is een keten van restaurants die is opgericht door V. G Sidhartha uit de stad Chikmagalur. De versgezette koffie en snacks die in deze restaurants worden geserveerd, zijn onder de jonge bevolking van India zeer populair geworden. Het eerste café werd geopend in 1996 op Brigade Road, Bangalore en vandaag de dag zijn er bijna 1530 verkooppunten in 29 staten van India.

 “Cafe Coffee Day”(CCD): Is een van de meest levendige plaatsen in de stad; het is uitgegroeid tot een "ontmoetingsplek" waar je (jonge) mensen ontmoet, gesprekken voert, werkt en plezier hebt terwijl je je favoriete koffie drinkt.

Het bedrijf is tegenwoordig ook eigenaar van uitgestrekte  plantages in het westelijke deel van India. De koffiebonen voor het bedrijf zijn afkomstig van de beste keuzes van die koffieplantages. Het bedrijf Café Coffee Day besteedt speciale zorg aan de werkers op deze plantages. Een school en een ziekenhuis worden gerund door het management en gratis elektriciteit wordt aan alle huizen verstrekt.

Export en productie

Karnataka is de grootste teler van koffie, gevolgd door Tamil Nadu en Kerala. Het grootste deel van de productie komt van de kleine telers. Veel aromatische koffiebonen worden verkocht voor huishoudelijk gebruik en een aanzienlijk deel wordt geëxporteerd naar andere landen.

Er is een staatstoezichthouder, "Coffee board", beheerd door het Ministerie van Handel en Industrie, dat de productie en verkoop van koffie regelt. Elke producent van koffie in India moet zich registreren bij het koffiebestuur dat de uitvoer van koffie naar het buitenland toestaat.

Chikmagalur, voor koffieliefhebbers

Voor iedereen die genieten wil van het betoverende uitzicht over koffieplantages en het aroma van geroosterde koffiebonen, is Chikmagalur een perfecte bestemming. Geniet van de landschappelijke schoonheid en de mist die over en tussen de heuvels hangt met een kopje versgezette filterkoffie, al dan niet bereid met gestoomde melk en een perfecte hoeveelheid zoetigheid.

Gelezen 370 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save