Wat is e-facturatie

Date dinsdag, 05 juni 2018 11:12 |   | 

E-facturatie

Je hebt als zzp'er of ondernemer vast wel eens van e-facturatie gehoord. Maar wat is e-facturering precies en welke voordelen heeft deze manier van facturatie voor jou als ondernemer en voor bedrijven? E-factureren is, om precies te zijn, het gebruikmaken van elektronische facturen die in een vast, afgesproken format digitaal verstuurd worden naar klanten. Dus niet per post of in pdf of Word, maar bijvoorbeeld in een Excel-bestand of in de universele standaard UBL (Universal Business Language). Deze wijze van facturering heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de traditionele manier van facturen verzenden.

De voordelen van e-facturering

Er zijn aan e-factureren veel pre's verbonden. E-factureren maakt het ondernemers en hun klanten een stuk makkelijker. Wat zijn de voordelen van e-factureren precies? Hieronder een kleine opsomming van de grootste voordelen van digitale facturering:

 

  • 1. Met e-factureren kunnen ondernemers veel sneller werken, evenals hun klanten. Door de factuur in een leesbaar elektronisch bestand aan te voeren, in een afgesproken format, kan de factuur snel ingelezen worden door een boekhoudprogramma. Dit scheelt de betrokken partijen veel tijd. Er hoeft immers niet meer handmatig gearchiveerd te worden, omdat de boekhouding eenvoudig elektronisch verwerkt kan worden.
  • 2. Doordat digitale facturering geautomatiseerd is, hoeft de boekhouder niet meer zelf deze gegevens in te voeren. Dit voorkomt natuurlijk een hoop fouten. Eerder glipte er nog wel eens foute gegevens tussendoor, maar met e-factureren is dit voortaan verleden tijd.
  • 3. Ondernemers die kiezen voor e-factureren zijn goedkoper uit. Zoals gesteld gaat e-factureren veel sneller en voorkomt het onnodige fouten in de facturatie. Dit scheelt tijd, en tijd is geld. Daarnaast bespaar je als zzp'er of ondernemer op print- en portokosten.
  • 4. Je bent als ondernemer milieuvriendelijk bezig als je kiest voor digitaal factureren. Er hoeft minder geprint te worden en minder post bezorgd te worden, wat uiteraard goed is voor het milieu: bomenkap en CO2-uitstoot nemen af.
  • 5. Ten slotte heeft e-factureren als grote pré dat de mogelijkheid van spookfacturen geminimaliseerd wordt. Sinds 2008 heeft de Europese Commissie het project PEPPOL gelanceerd: Pan-European Public Procurement OnLine. Dit project stimuleert bedrijven in de publieke sector om over te gaan op facturatie via UBL, waarbij de facturen bij verzending en ontvangst worden gecontroleerd via een PEPPOL-ID. Spookfacturen behoren hiermee tot de verleden tijd.
Gelezen 514 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save