Blaffende hondjes bijten niet? Over puppy’s en hun bijtgedrag

Date woensdag, 11 april 2012 09:20 |   | 

Of het nu meubels, kranten of pantoffels zijn, er zijn maar weinig dingen waar jonge hondjes niet graag in bijten. Om nog maar niet te spreken van vingers, benen en armen; menig puppybaasje zal kunnen beamen dat die kleine tandjes toch een stuk scherper zijn dan ze lijken. Maar waarom bijten onze puppy’s eigenlijk? Is het valsheid? Spelen? Nieuwsgierigheid? Of gewoon om te kijken hoe ver ze kunnen gaan?

 

In de meeste gevallen is het bijtgedrag van puppies een combinatie van de laatste drie elementen: speelsheid, nieuwsgierigheid en grenzen testen. Een pup is namelijk net ‘nieuw’ in de wereld en alles is wonderlijk en spannend voor hem. Ronddwarrelende herfstblaadjes zijn een interessant object om mee te spelen – en dus ook om in te bijten. Zo ook de post die door de brievenbus naar binnen valt, zijn bakje hondenvoeding en… uw tenen als u op de bank zit. Neem het uw pup dus niet kwalijk als hij u bijt; hij is de wereld aan het verkennen en gebruikt daarbij simpelweg al zijn zintuigen. Ook is uw hondje net aan het leren kauwen en aan het wennen aan regulier puppyvoedsel, wat ook de nodige veranderingen met zich meebrengt.

 

Maar wat kunt u als baasje nu doen aan dit allerminst prettige bijtgedrag? Want ondanks dat u begrijpt dat uw pup dit doet, is het wel gedrag dat hem afgeleerd moet worden. U kunt uw hondje er tenslotte niet aan laten wennen dat hij maar overal in mag bijten, met alle gevolgen van dien. Een goede methode om uw pup dit bijtgedrag af te leren is allereerst zorgen dat hij zo min mogelijk ongeschikte ‘bijtobjecten’ tot zijn beschikking heeft. Verberg uw pantoffels, bescherm uw meubels en geef uw puppy speciale kauwspeeltjes. Bijt hij u in uw hand of been tijdens het spelen, laat hem dan duidelijk weten dat dit niet de bedoeling is, bijvoorbeeld door ‘auw’ te schreeuwen en het spelletje meteen te stoppen.

 

Verder is het ook goed om tijd te investeren in het zoeken van de juiste voeding voor uw puppy, zodat hij een deel van zijn kauwbehoeftes al op zijn brokjes kan botvieren. Kiest u dus brokjes met een lekkere smaak, die goed afgestemd zijn op de voedingsbehoeften van uw hondje, dan is de kans groot dat hij zich focust op zijn eten en minder aandacht besteedt aan andere kauwobjecten. Weet u niet precies wat de juiste voeding zou zijn voor uw hondje? Vraag dan het gratis puppypakket aan op de website van Eukanuba. Hierin vindt u voedingsinformatie die aangepast is op de rasgrootte van uw puppy en een coupon voor een gratis zak Junior & Puppy voeding.

Gelezen 1604 keer Laatst aangepast op woensdag, 11 april 2012 09:23

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save