Waarom pieker je nog?

Date zondag, 07 juli 2013 12:54 |   | 

Het is tijdverspilling, het brengt je niet verder en zorgt voor een negatief gevoel, juist piekeren! Maar wat doe je eraan je hebt toch geen controle over je gedachten? Het komt toch gewoon opzetten en dan is het maar de vraag wanneer jij de gedachten van je af kunt zetten? Fout, er kan zeker wat aan gedaan worden!

Piekeren begint vaak met een klein iets, maar door het continu malen verandert het in iets groots en irrationeels.  Door een stimuli of trigger plant zich een gedachten in je hoofd die jij dan uitvergroot.

Stel je moet volgende week een presentatie geven, je herinnert jezelf er continu aan dat je die moet geven en hoe onprettig je erbij voelt. Maar voordat je er opeens achter komt dat je er een half uur over bent gaan piekeren.

Begon het met één simpele gedachten, de herinnering dat je de presentatie moet geven. En wanneer jij jezelf dan niet de halt toeroept dan ontstaat er een hele kettingreactie van gedachten. “Gaat het me wel lukken?” “Verloopt alles zoals gepland?”

Als jij wilt stoppen met piekeren dan is het cruciaal als jij herkent wanneer de herinnering onbewust wordt opgeroepen dat je X moet doen. Want dan moet jij voor jezelf afleiding vinden zodat je niet vanuit die herinnering, negatieve associaties maakt en je zorgen gaat maken.

Kan je dan helemaal niet meer piekeren of over dingen nadenken? Jawel, alleen moet je dat bewust doen op een door jou gekozen moment en dan niet langer dan 20 minuten.

Pak ook een pen of papier, want dan kan je ook je pieker gedachten op papier zetten. Waardoor het makkelijker wordt om afstand te nemen van gedachten.

Wat ook wil helpen is jezelf de ergste scenario voorspiegelen en dan afvragen of je dat echt niet aankan. En dan zal je tot de conclusie komen dat het misschien vervelend is, maar zeker niet iets wat je niet zult overleven.

Gelezen 1170 keer

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save