Rijden voor UberPop, een goed idee?

Date vrijdag, 27 maart 2015 09:58 |   | 

Het is de laatste maanden veel in het nieuws: de dienst Uber. Uber kwam naar Nederland, nam de taximarkt over en heeft hier nu ook UberPop geïntroduceerd. Via UberPop kunnen ook mensen zonder licentie zich aanmelden om als taxichauffeur te werken. Daarmee worden ze voor de klant een stuk goedkoper, wat het oneerlijke concurrentie maakt. UberPop is verboden door de overheid, maar daar heeft Uber geen boodschap aan. Meer en meer mensen melden zich aan bij UberPop, met het idee een paar extra centen te verdienen. Maar zou u dat wel doen?

Op het eerste oog zou je zeggen dat het geen goed idee is. Chauffeurs van UberPop worden in Nederland niet bepaald gewaardeerd. In Rotterdam en Utrecht zijn ze al opgewacht en bedreigd door ‘gewone’ taxichauffeurs. Van sommigen werd zelfs de auto beschadigd. Het is voor veel chauffeurs van UberPop reden geweest om hun activiteiten te staken. Uit angst voor andere taxichauffeurs hebben ze zich afgemeld. Het is ook voor u een scenario om rekening mee te houden: wanneer je werkt voor UberPop, loop je het risico dat je wordt aangesproken door andere chauffeurs.

Daarnaast hoeft het ook niet zo te zijn dat je via UberPop meer geld verdient dan je bij een gewone taxicentrale zou doen. Sterker nog: waarschijnlijk verdien je zelfs minder. Als je voor Uber rijdt, moet je 20% van al je inkomsten afstaan. Dat betekent dat als je twintig euro krijgt voor een rit, je daar maar zestien euro van overhoudt. Als je een eigen taxicentrale start, of werkt voor een grotere centrale is dat niet het geval. Dan draag je per jaar een bepaald bedrag af aan de gemeente, maar dat is vele malen minder dan de 20% die je afdraagt bij Uber.

En waar je uiteindelijk nog het meeste rekening mee moet houden is het feit dat UberPop gewoon illegaal is en in feite ieder moment kan verdwijnen. Wanneer de dienst uit de lucht wordt gehaald, ben je ook je baan kwijt. Bij een normale taxicentrale als bijvoorbeeld Taxi Haarlem of Taxi Zandvoort zal je dit niet gebeuren. Daar heb je een vast contract en een vast salaris, zonder het risico dat het de volgende dag weg kan zijn.

Is rijden voor UberPop dus een goed idee? Waarschijnlijk niet. De risico’s zijn groot en uiteindelijk levert het niet eens meer op dan rijden voor een reguliere taxicentrale. 

Gelezen 896 keer
johnbenthem

Liefhebber van taxi's en al dat mooi is!

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save