Je woning verhuren bij samenwonen

Date donderdag, 04 juni 2015 12:23 |   | 
Je woning verhuren bij samenwonen

Ik heb een woning en ga samenwonen, kan ik deze verhuren?

Stel dat je een eigen huis hebt. Een koop of huurwoning. Je gaat samenwonen met je partner die ook een eigen koop of huurwoning heeft. Maar je weet niet zeker of dit gaat lukken en wil daarom je huis behouden. Kun je deze dan legaal verhuren? Het antwoord hierop is ja. Er bestaat namelijk een regeling om bij samenwonen een woning legaal tijdelijk te kunnen verhuren. Via proef-samenwonen kun je legaal je woning verhuren. Hierbij maakt het niet uit of je een koop of huurwoning hebt.

Hoe werkt proef-samenwonen

Proef-samenwonen is mogelijk als je partner een zelfstandige woonruimte heeft. Je mag zelf niet op het contract staan. Als je wilt verhuren via proef-samenwonen moet je aan de volgende regels voldoen:

-          Je staat niet op het contract van je partner vermeld.

-          Je schrijft je daar in de gemeente

-          Je hebt toestemming van de eigenaar

-          Je hebt het tijdelijk verhuren van je woning bij de gemeente gemeld.

-          Je verhuurd voor minimaal 6 maanden en maximaal 1 jaar

-          Na 1 jaar is verlenging niet mogelijk

Voldoe je hier niet aan? Dan is proef-samenwonen niet mogelijk.

Voordelen van proef-samenwonen

Door je woning via proef-samenwonen te verhuren ontstaat er geen huurrecht en huurbescherming. Dit betekent dat de huurder aan het einde van het contract verplicht je woning moet verlaten. Je kunt dus altijd je woning weer betrekken of bij een eventuele verkoop gegarandeerd opleveren.

Het tijdelijk verhuren van je huis doe je niet dagelijks. Er komen zaken bij kijken waar je als verhuurder geen tijd of kennis van hebt. Het is daarom belangrijk om je door een makelaar te laten begeleiden. Vraag daarom een makelaardij bij jou in de buurt om advies.

Gelezen 12683 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 januari 2016 17:57

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save