De bandana: fun, reclame, Valentijn cadeau en nog veel meer!

Date zondag, 09 september 2012 11:05 |   | 
Bandana Skull Zwart

Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit een film gezien hebben uit de “Pirates of the Carribean” serie, waarin Johnny Dep de charmante, onverbeterlijke en volkomen maffe piraat Captain Jack Sparrow speelt. Deze films zijn stuk voor stuk kaskrakers geweest over de hele wereld en ze worden eindeloos herhaald door allerlei TV zenders. Dat de piraten uit die reeks vaak een bandana als hoofdbedekking dragen is geen toeval. Onder andere Caraïbische piraten, die het voorzien hadden op Spaanse galjoenen, brachten dit praktische kledingstuk naar Amerika.

Een bandana – van het Hindi woord “bandhana” dat “binden” betekent – is een flexibel kledingstuk dat gebruikt kan worden als zakdoek, masker, hoofdbedekking, sjaal, bundel om goederen in te vervoeren, verband, mitella en nog veel meer. Omdat bandana’s gemakkelijk te bedrukken zijn, werden ze al gauw in gebruik genomen voor allerlei reclame doeleinden die konden variëren van publiciteit bij verkiezingscampagnes tot het promoten van films, sportclubs of bijzondere gelegenheden.

Bandana als Valentijn geschenk en kinderspeelgoed

Rond 1812 hoopte een soldaat die de oorlog introk dat zijn liefje hem een katoenen bandana met een lief gedichtje erop zou geven om zijn persoonlijke bezittingen in op te bergen. Bij zijn terugkeer zat er in diezelfde bundel dan een zijden bandana voor het meisje, met daarop bewonderende woorden en patriottische afbeeldingen. Zelfs tijdens de twee wereldoorlogen bleven de z.g. “Valentine bundles” in gebruik, waarmee eigenlijk het hele jaar door o.a. post en andere zaken tussen geliefden uitgewisseld werden.

Er werden zelfs bandana’s voor kinderen gemaakt waarop interessante informatie vermeld was of die een hele collectie van wilde dieren toonden die als een soort posters gebruikt werden. Natuurlijk was de bandana ook in gebruik bij spelletjes als blindemannetje of ezeltje-prik-je. Verder werden er bandana’s uitgegeven waarop stippellijntjes en instructies gedrukt waren om de vierkante bandana te veranderen in een pop of een ander speeltje. Ook voor dit soort doeleinden waren bandana’s hele nuttige en voor veel situaties te gebruiken artikelen.

De bandana: praktisch en flexibel gebruiksvoorwerp

Eigenlijk is een bandana een heel simpel kledingstuk en dat verklaart waarom hij zo flexibel gebruikt kan worden. Het is een lap stof die vierkant of driehoekig is, waardoor je hem in allerlei vormen kunt vouwen. Daar komt bij dat je hem kunt kopen in veel kleuren, motieven, teksten en afbeeldingen en dat is de andere reden waarom het zo’n populair kledingstuk is. Zelfs straatbendes gebruiken specifiek gekleurde bandana’s om te laten zien dat iemand bij “the gang” hoort.

Momenteel wordt de bandana voornamelijk gebruikt op het hoofd of rond de nek als bescherming tegen de zon en om bijvoorbeeld te voorkomen dat haren in je gezicht hangen of zweet in je ogen loopt. Daarom is het ook zo’n populair kledingstuk bij allerlei soorten sporten. Daarnaast is de bandana in gebruik als gezichtsbescherming bij bikers en wintersporters.

Als je een lekker tochtje wilt maken op je motor en je beschikt niet over een systeem- of integraal helm, dan is het maar wat prettig om een bandana over je neus en mond te kunnen trekken en daaroverheen een motorbril op te doen. Dat maakt dat je geen stof, zand of insecten hoeft te happen, want dat zijn zaken die je fun behoorlijk kunnen verpesten.

Ook als skiër of snowboarder vormt een bandana een uitstekende bescherming als je een piste afdaalt. Weg met die snijdende wind. Weg met die stuifsneeuw die in je mond en neusgaten dringt. Weg met die kou die je weliswaar een gezond rood kleurtje bezorgt, maar die je het gevoel geeft dat je gezicht van steen is. Kortom, meer genoegen tijdens het wintersporten…

Klik hier om een bandana te kopen!

Gelezen 1914 keer Laatst aangepast op vrijdag, 28 september 2012 10:21

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save