Bikers: moderne cowboys!

Date maandag, 20 juni 2011 14:08 |   | 


Of je nu wel of niet een liefhebber bent van westerns, iedereen kent wel het beeld van de ‘baddies’ die in het een of andere stoffige cowboystadje de plaatselijke bank overvallen. Ze worden dan vaak voorgesteld met een bandana voor hun gezicht om zichzelf onherkenbaar te maken. Nu kun je daar je vraagtekens bij zetten, want in de tijd en in het gebied waarin die westerns spelen, ging het om kleine plaatsjes met een paar honderd inwoners die nauwelijks verder kwamen dan het volgende stadje. Bovendien lagen die plaatsjes ver uit elkaar en de outlaws waar het om ging, zwierven rond door gebieden die vele malen groter zijn dan Nederland.

De kans dat zo iemand herkend zou worden was dus een op de tig duizend, vooral ook omdat er nauwelijks sprake was van opsporingsmiddelen zoals wij die nu kennen. De Hollywoodmakers maakten in dit soort films overigens wel handig gebruik van een kledingstuk dat standaard was voor cowboys: de bandana. Een van de taken van een cowboy was om gigantische kuddes rundvee van de ene naar de andere graasplaats te drijven of om ze af te leveren aan de koper van een bepaald aantal runderen. Geloof maar dat zo’n kudde een enorme stofwolk opwierp op woestijnachtig terrein! Hij kon daarom ook eigenlijk niet buiten een bandana, die hij in normale gevallen rond zijn nek knoopte. Als het echter stofhappen werd, deed hij de bandana over zijn mond en neus om maar zo weinig mogelijk stof naar binnen te krijgen.

Echte bikers kun je een beetje vergelijken met moderne cowboys. Dat komt natuurlijk niet doordat ze kuddes door het ‘dorre’ Hollandse landschap moeten drijven, maar het gaat om de instelling. Veel gezworen bikers beschikken over een zelfde vrije en ongebonden geest als de cowboys die in sommige delen van Zuid- en Noord-Amerika nog steeds rondzwerven. Net als cowboys hebben ze een gezonde argwaan met betrekking tot wat ‘normale’ leefpatronen heten te zijn. Het is niet voor niets dat hardcore bikers alleen of samen met vrienden lange motortochten ondernemen en zich overal heen laten waaien waar de wind hen drijft.

Nu hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat een biker zich ook moet kleden als een cowboy, maar sommige kledingstukken zoals een bandana zijn ook op een motor nog steeds handig. In Nederland hebben we natuurlijk niet te maken met forse stofstormen zoals in het Amerikaanse Verre Westen, maar toch kan het best onaangenaam worden als er een straf windje staat dat fijn zand of stof meevoert. Hedendaagse bandana’s zijn gemaakt van 100% zacht katoen dat een goede bescherming biedt tegen dit soort vervelende zaken.

Als je een avontuurlijke tocht maakt, is het niet nodig om stof te happen als je een bandana bij je hebt die speciaal ontworpen is voor het gebruik op een motor. Dit soort bandana’s zorgen voor een goede pasvorm, omdat hij voorzien is van een neusclip. Bovendien zijn ze voorzien van verschillende originele en stoere prints, zodat jouw eigen individualiteit nog steeds voorop blijft staan.

Een webshop die gespecialiseerd is in allerlei biker accessoires is Facemasks.NL. Op deze site vind je een uitgebreide collectie bandana’s, facemasks, bivakmutsen, helmen en handschoenen. Neem eens een kijkje om te zien welke producten er allemaal op de markt zijn voor moderne cowboys!
Gelezen 1894 keer Laatst aangepast op maandag, 20 juni 2011 17:29

UwArtikel.nluwartikel logo
UwArtikel.nl is een website waarop je gratis artikelen kunt plaatsen.

Om artikelen te plaatsen dien je cookies te accepteren en vervolgens te registreren en in te loggen op de website van UwArtikel.nl.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save