Het belang van ergonomie bij het inrichten van werkruimtes

Het belang van ergonomie bij het inrichten van werkruimtes

Heb jij wel eens last van rugklachten of vermoeide ogen na een lange dag werken? Grote kans dat dit te maken heeft met de ergonomie van jouw werkruimte. Ergonomie draait om het aanpassen van de werkomgeving aan de behoeften van de werknemer, zodat deze zo comfortabel en efficiënt mogelijk kan werken. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van ergonomie bij het inrichten van werkruimtes en hoe je dit kunt toepassen in jouw eigen werkomgeving.

Voorkomen van lichamelijke klachten

Een van de belangrijkste redenen om aandacht te besteden aan ergonomie bij het inrichten van een werkruimte is het voorkomen van lichamelijke klachten. Door een ergonomische werkomgeving te creëren, kunnen rugklachten, nekpijn en andere kwalen worden voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bureau op de juiste hoogte staat, je stoel voldoende ondersteuning biedt en je computerscherm op ooghoogte is geplaatst. Dit zal ervoor zorgen dat je een goede werkhouding kunt behouden en klachten kunt voorkomen.

Lijst van tips voor het voorkomen van lichamelijke klachten:

 • Stel je bureaustoel in op de juiste hoogte
 • Zorg voor voldoende licht in je werkruimte
 • Wissel zitten af met staan en bewegen
 • Plaats je toetsenbord op de juiste afstand van je lichaam

Verhogen van productiviteit

Een ergonomische werkplek kan niet alleen lichamelijke klachten voorkomen, maar ook de productiviteit verhogen. Wanneer je comfortabel zit en je lichaam in de juiste positie staat, zul je merken dat je efficiënter kunt werken. Dit komt doordat je minder snel vermoeid raakt en je je beter kunt concentreren op je werk. Daarnaast kan een goede ergonomische inrichting van je werkruimte ervoor zorgen dat je minder snel afgeleid wordt, waardoor je je taken sneller kunt afronden.

Tips voor het verhogen van productiviteit:

 1. Zorg voor een opgeruimde werkplek
 2. Gebruik ergonomisch meubilair
 3. Neem regelmatig pauzes om je brein rust te geven
 4. Maak gebruik van een documenthouder voor je scherm

Verbeteren van de werksfeer

Een ergonomisch ingerichte werkruimte kan ook bijdragen aan een positieve werksfeer. Wanneer medewerkers zich comfortabel voelen en geen last hebben van lichamelijke klachten, zullen zij over het algemeen gelukkiger en gemotiveerder zijn. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid op de werkvloer en een vermindering van ziekteverzuim. Door te investeren in ergonomie, investeer je dus ook in het welzijn van je medewerkers.

Manieren om de werksfeer te verbeteren:

 • Creëer een groene en inspirerende werkplek
 • Moedig beweging aan door bijvoorbeeld een zit-sta bureau te gebruiken
 • Bied gezonde snacks en drankjes aan
 • Organiseer teambuilding activiteiten om de onderlinge band te versterken

Door aandacht te besteden aan ergonomie bij het inrichten van werkruimtes, kun je niet alleen lichamelijke klachten voorkomen en de productiviteit verhogen, maar ook de werksfeer verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het optimaliseren van jouw werkruimte en pluk de vruchten van een ergonomische werkomgeving!

Een ergonomische werkplek is key voor een gezonde en productieve werkdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *