Kinderkamerdecoratie: leuke en functionele ideeën

Kinderkamerdecoratie: leuke en functionele ideeën

Inrichting van de kinderkamer is een belangrijk aspect bij het creëren van een gezellige en inspirerende omgeving voor je kind. Het is de plek waar ze slapen, spelen en leren, dus het is belangrijk dat de kamer zowel leuk als functioneel is ingericht. In dit artikel delen we een aantal leuke en creatieve ideeën voor kinderkamerdecoratie, vanuit ons eigen perspectief.

1. Thema’s

De eerste stap bij het decoreren van een kinderkamer is het kiezen van een thema. Dit kan bijvoorbeeld een favoriete kleur, dier, tekenfilm- of sprookjesfiguur zijn. Door een thema te kiezen, creëer je een samenhangend geheel in de kamer en maak je het voor je kind extra leuk om zich in zijn of haar eigen plekje te begeven.

Enkele populaire thema’s zijn:

 • Dieren: Denk aan een jungle- of boerderijthema met knuffels, posters en behang met dierenprint
 • Superhelden: Decoreer de kamer met posters en dekbedovertrekken van favoriete superhelden
 • Prinsessen: Een prinsessenkamer met roze en glitteraccenten is vaak een schot in de roos voor meisjes

2. Meubels

Een kinderkamer is natuurlijk niet compleet zonder de juiste meubels. Naast een bed en kast, zijn er nog vele andere meubelstukken die de kamer zowel leuk als functioneel kunnen maken. Denk aan een speelhoek met een tafel en stoeltjes, een boekenkast voor de favoriete boeken en een speelgoedkist voor het opbergen van speelgoed.

Enkele tips bij het kiezen van meubels:

 • Zorg voor voldoende opbergruimte, zodat de kamer netjes en opgeruimd blijft
 • Kies voor meubels die meegroeien met je kind, zoals een bed dat omgebouwd kan worden van babybed naar peuterbed
 • Stimuleer de creativiteit met een speel- en knutselhoek met een tafel en stoeltjes

3. Wanddecoratie

Wanddecoratie speelt een grote rol bij het creëren van sfeer in de kinderkamer. Van kleurrijke posters en muurstickers tot persoonlijke kunstwerken van je kind, er zijn talloze manieren om de muren op te vrolijken. Kies voor afbeeldingen die aansluiten bij het gekozen thema en laat je kind ook zelf meebeslissen over wat er aan de muur komt.

Enkele ideeën voor wanddecoratie:

 • Maak een leuke galerijwand met verschillende soorten lijsten en afbeeldingen
 • Gebruik muurstickers om de kamer snel en eenvoudig een nieuwe look te geven
 • Laat je kind zelf schilderijtjes maken die een ereplaatsje krijgen in de kamer

4. Verlichting

Naast de juiste meubels en wanddecoratie is verlichting ook een belangrijk aspect van kinderkamerdecoratie. Zorg voor voldoende lichtpunten in de kamer, zodat je kind zowel overdag als ’s avonds goed zicht heeft. Daarnaast kan verlichting ook een sfeervolle toevoeging zijn aan de kamer.

Enkele tips voor verlichting in de kinderkamer:

 • Kies voor een plafondlamp met dimfunctie, zodat je de helderheid van het licht kunt aanpassen
 • Voeg een nachtlampje toe naast het bed voor een geruststellend licht tijdens de nacht
 • Creëer een speelse sfeer met een lichtsnoer met gekleurde lampjes

5. Persoonlijke touch

Om de kinderkamer echt speciaal te maken, is het leuk om een persoonlijke touch toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een naambanner boven het bed, een groeimeter aan de muur of een knuffelhoekje met de favoriete knuffels van je kind. Op deze manier voelt de kamer echt als een plekje dat speciaal voor hem of haar is ingericht.

En vergeet niet, het belangrijkste is dat de kinderkamer een plek is waar je kind zich veilig en fijn voelt. Laat je kind dus ook zelf meebeslissen over de inrichting en geef hem of haar de ruimte om eigen ideeën toe te voegen aan de kamer. Op die manier wordt de kinderkamer niet alleen een mooie, maar ook een persoonlijke plek voor je kind om te spelen, slapen en groeien!

Happy decorating!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *