Kunst in huis: tips voor het kiezen en ophangen

Kunst in huis: tips voor het kiezen en ophangen vanuit jezelf

Ben je op zoek naar manieren om je huis wat persoonlijker en gezelliger te maken? Kunst kan daarbij een belangrijke rol spelen. Door kunstwerken aan je muren toe te voegen, geef je je interieur een unieke uitstraling en laat je zien wie je bent en waar je van houdt. Maar hoe kies je nu het juiste kunstwerk voor in huis en hoe hang je het op een mooie manier op? In dit artikel geef ik je tips om kunst vanuit jezelf te kiezen en op te hangen.

Kies kunst die bij je past

Het belangrijkste bij het kiezen van kunst voor in huis is dat het bij jou en je persoonlijkheid past. Kijk dus vooral naar wat jij mooi vindt en waar jij een connectie mee voelt. Ga niet alleen voor iets omdat het ‘in’ is of omdat anderen het mooi vinden. Kunst moet iets bij je losmaken en je gelukkig maken als je er naar kijkt.

Als je nog niet zo goed weet welke stijl bij je past, kun je een moodboard maken met afbeeldingen van kunstwerken die je aanspreken. Zo krijg je een goed beeld van jouw smaak en kun je gerichter op zoek gaan naar kunst die bij jou past.

Denk na over de juiste plek

Voordat je een kunstwerk koopt, is het belangrijk om na te denken over de plek waar je het wilt ophangen. Bedenk of het kunstwerk mooi uitkomt in de ruimte en of het past bij de rest van je interieur. Ook de belichting speelt een belangrijke rol bij het tonen van kunst. Zorg ervoor dat het kunstwerk goed belicht wordt, bijvoorbeeld met een speciale lamp die het kunstwerk accentueert.

Als je meerdere kunstwerken hebt, kun je ook overwegen om een galerijwand te maken. Hierbij hang je verschillende kunstwerken bij elkaar op in een mooie compositie. Dit kan een echte eyecatcher in je interieur zijn.

Ophangen kunstwerk

Wanneer je een kunstwerk hebt gekozen en de juiste plek hebt bepaald, is het tijd om het op te hangen. Zorg er altijd voor dat het kunstwerk op ooghoogte hangt, zodat het goed tot zijn recht komt. Gebruik een waterpas om te controleren of het recht hangt.

Om het kunstwerk op te hangen, kun je gebruik maken van speciale ophangsystemen, zoals schilderijhaakjes of een railsysteem. Zo kun je het kunstwerk makkelijk verplaatsen en afwisselen met andere kunstwerken.

Onderhoud van kunstwerken

Het is belangrijk om je kunstwerken goed te onderhouden, zodat ze mooi blijven en lang meegaan. Stof je kunstwerken regelmatig af met een zachte doek en vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen. Als je kunstwerken in een vochtige ruimte hangen, zoals de badkamer, kun je ervoor kiezen om ze te voorzien van een beschermende vernislaag.

Met deze tips kun je kunst vanuit jezelf kiezen en ophangen in je huis, zodat je interieur helemaal bij jou past en een persoonlijke touch krijgt. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de kunstwerken om je heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *